niedziela, 15 kwietnia 2012

Tartar z warzyw

Kolejny wiosenny przepis... u nas wczorajsza kolacja, z warzywami i ziolami przypominajacymi o wiosnie.


Na 4 porcje

Peczek bialych badz zielonych szparagow 500 g

2 dojrzale awokado

2 dobre, sredniej wielkosci pomidory, obrane ze skorki

szalotka

pol cytryny

listki swiezego estragonu i trybuli badz innych ziol ale estragon nadaje wyrazistosc tartarowi

lyzeczka kaparow

sol, pieprz

winegrette: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, ewentualnie kropla Tabasco

Szparagi obieramy i obgotowujemy 10 minut na parze. zachwoujemy koncowki a reszte kroimy w cienkie plasterki. Reszte warzyw kroimy w drobna kostke. Awokado skrapiamy sokiem z polowy cytryny. Dodajemy kapary i doprawiamy. Mase ukladamy w foremkach juz bezposrednio na talerzach by nadac jej ladny ksztalt. Podajemy ozdobione szparagami i z sosem winegrette.
Przepis z CVF avril 2012.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz