wtorek, 17 kwietnia 2012

Salatka z Arles

Prosta, na kolacyjny, lekki posilek.

4 porcje

Peczek bialych badz zielonych szparagow czyli 500 g

50 g suszonych pomidorow z oliwy

kilka malych pomidorokow swiezych

kilka czarnych oliwek

liscie bazyli

kilka lyzek mascarpone a do niej 2 lyzki dobrej oliwy jesli macie z truflami bedzie idealna sublimacja, ale moze byc zwykla, sol, pieprz

Szparagi obieramy, kroimy i obgotowujemy na parze 10 minut. Koncowki zachowujemy w calosci, reszte kroimy w plasterki. Dodajemy do nich pokrojone pomidory, liscie bazyli, oliwki. Doprawiamy. Na wierzchu kazdej porcji ukladamy koncowki szparagow i "quenelle" czyli lyzke oprawionego mascarpone. Podajemy.

CVF IV 2012

3 komentarze:

  1. Sałatka wyśmienita, wszystkie moje ulubione smaki, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakujcie wiec, smakujcie! czas na wiosne w kuchni! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń