wtorek, 3 kwietnia 2012

Male suflety ze swiezego sera

Lekka, kolacyjna i wiosenna propozycja. Do zrobienia tych sufletow mozna uzyc dowolnego swiezego twarozku czy to z mleka krowiego, czy koziego badz dobrej ricotty. U nas ricotta nie jest slodka tylko neutralna w smaku wiec nadaje sie do tego slonego dania.

Na 2 porcje

125 swiezego twarozku

2 jajka

sol, pieprz, szczypiorek

maslo

Twarozek laczymy z zoltkami, doprawiamy, gdy jest zbt suchy dodajemy kilka lyzeczek smietany. Bialka ubijamy na piane. Laczymy calosc i zapiekamy 20 minut w 200°C w malych porcelanowych foremkach - gdyz sufletow sie nie wyjmuje a podaje w naczyniu do zapiekania - uprzednio wysmarowanych maslem.

Podajemy gorace z jakas wiosenna salatka. U mnie byla to kalarepka z wody z maslem i swieze rzodkiewki.

2 komentarze:

  1. świeży ser... mniam!
    te sufleciki są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na te suflety mam ogromną ochotę:)))

    OdpowiedzUsuń