czwartek, 9 lutego 2012

Szpinakowy crumble

z feta, rodzynkami i orzeszkami pini, na rozgrzewajaca zimowa kolacje...
4 porcje

600 g mrozonego szpinaku badz 1 kg swiezego choc to jeszcze nie sezon

3 lyzki gestej smietany

2 lyzki rodzynek

2 lyzki orzeszkow pini

150 g fety

sol, pieprz, galka muszkatulowa

na crumble

150 g maki

3 lyzki oliwy

50 g masla

50 g fety

Szpinak podsmazamy az odparuje cala woda. W tym momencie dodajemy smietane i doprawiamy. Nastepnie wrzucamy rodzynki, orzeszki i drobno pokrojona fete. Chwile calosc smazymy.

Oliwe na crumble wstawiamy do zamrazalnika na jakies 5 minut by sie troche sciela. Laczymy wtedy wszystkie skladniki na sypiacy sie crumble. Pokrywamy nim szpinak i wstawiamy do goracego piekarnika 180°C na 25 minut.

Podajemy samo, z sosem pomidorowym jesli ktos lubi, z salata itd...

1 komentarz: