środa, 8 lutego 2012

Poledwica w sosie zurawinowym, przepis Magdy

Ktorej czesc tym samym oddaje, za doskonaly przepis na dzisiejszy obiad!

Robi sie ja wyjatkowo prosto i szybko.

Na 4 porcje

1 poledwica wieprzowa

pol sloika zurawin - ja wzielam cale zurawiny ze sloika, marki Rolnik ( moze je kupic u nas w supermarketach) czyli 220 g

cebula

pol szklanki bulionu z kury

3 lyzki octu balsamicznego

troche masla

sol, pieprz

Maslo roztopic w garnku, obsmazyc na nim polediwce z kazdej strony wraz z posiekana cebula. Nastepnie dodac zurawine z sokiem i bulion, doprawic i dusic pod przykryciem okolo 45 minut. Magda dodala od razu ocet. Ja nieco zmienilam recepture. otoz gdy poledwica byla gotowa, kruchutka i mieciutka taka, ze pokroic bylo ja trudno, wyjelam ja z garnka. Przelalam tez sos do innego naczynia. Odstawilam garnek na gaz i wtedy wlalam balsmaiko skrobiac lyzka dno garnka by soki sie ladnie polaczyly. Sos zmikosawalam, Wlalam z powrotem do garnuszka i wlozylam mieso do podgrzania.

Palce lizac... u nas z purée z ziemniakow i z salatka z rukoli.

Polecam!

4 komentarze:

  1. z tym pure i rukola, slodycz zurawiny i wieprzek musi smakowac krolewsko...

    OdpowiedzUsuń
  2. Vanilio tak jest to troche slodkie ale tez z nuta kwaskowosci...

    OdpowiedzUsuń