poniedziałek, 6 lutego 2012

Spaghettis all'amatriciana

Zagoscily na naszym kolacyjnym stole wczoraj, wieczorowa pora. Pierwszy raz je robilam, gdyz wczesniej nie znalam przepisu i strzal w dziesiatke! Super pyszne!

4 porcje

400 g spaghettis

200 g wedzonego boczku

1 puszka miazszu z pomidorow 400 g

1 cebula

1 malutka ostra papryczka albo 1/4 lyzeczki ostrej papryki w proszku

100 g startego parmezanu

oliwa

cukier

sol, pieprz

Pokroic cienuitko cebule i boczek. W garnku rogrzac kilka lyzek oliwy wrzucic cebule z boczkiem posypac szczypta cukru i ewentualnie papryki i chwile podsmazyc. Dodac miazsz z pomidorow i doprawic. Dusic calosc 25 minut. W tym czasie ugotowac makaron. Podawac razem ze swiezym parmezanem.

Przepis z CVF 2/2012

2 komentarze: