wtorek, 7 października 2025

Linguine z krewetkami, pancetta i czerwonym winem. Inspiracja J. Oliver.


Pyszności na wczorajsza kolacje... sos na bazie krewetek, czosnku i pancetty czyli włoskiego boczku ale możecie użyć każdego boczku. Dodatek czerwonego wina oraz mascarpone nadaje temu daniu wyjątkowy smak. Podanie całości z rukolą o ostrym smaku fajnie podkręca całość. 




3 porcje

350 g linguine
400 g krewetek do obrania: surowych bądź już ugotowanych
100 g boczku
2 zabki czosnku
100 ml czerwonego wina kuchennego
3 lyzki mascarpone
sol, pieprz
oliwa

Rukola do podania

Na oliwę podsmażamy boczek. Po chwili dodajemy czosnek i pokrojone krewetki... uwaga dobrze jest dodać jedna lub dwie główki krewetek by wydobyć z nich smak - a potem usunąć... 
Na koniec dodać wino i odparować alkohol. Na koniec dodać mascarpone i łyżkę gorącej wody z amidolem z gotowania makaronu. 
Ugotowany makaron wymieszać na patelni z naszym sosem i podawać. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz