Antoni wrócił z Paryża więc z tej okazji gofry! Zrobiłam je z przepisu 3-y gwiazdkowego kucharza Joeël'a Robuchon. Podałam po bretońsku czyli słony karmel i jabłka podsmażonym na słonym maśle.
Na 10 gofrow
3 jajka
150 g maki
80 g masla
25 g cukru
szczypta soli
80 ml mleka
250 ml kremówki
Zoltka ucieramy z cukrem. Masło roztapiamy i łączymy z mlekiem i śmietaną by całość była lekko ciepła. Dodajemy do żółtek. Po czym wsypujemy przesianą mąkę. Miksujemy całość. Na koniec ubijamy bialan z sola na sztywna pianę. Łączymy obie masy i wstawiamy ciasto na minimum 30 minut do lodówki.
Potem robimy gofry w gofrownicy i podajemy z czym chcemy...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz