niedziela, 9 lutego 2020

Z Ottolenghi. Soczysty kurczak z cebula dymka, imbirem i masa innych przypraw.


Na niedzielny i poniedziałkowy obiad... uda kurczaka pieczone na cebuli dymce i w calym zestawie przypraw: mamy świeży imbir, skore i sok z limetki, syrop klonowy, sos sojowy, białe miso, czosnek... zabrakło tylko japońskiego mirin'u ale coz i tak jest nasz kurczak pyszny! 


6 porcji

6 ud kurzecych 
sol i olej słonecznikowy 2 lyzki
pęczek cebuli dymki
imbir 4 cm starty na tarce
limetka: skorka i sok
2 Zabki czosnku posiekane
swieza kolendra
2 lyzki syropu klonowego
2 lyzki sosu sojowego
80 g białego miso rozrobione w 100 ml wody

Uda doprawiamy sola i smazymy 4 minuty z kazdej strony na oleju słonecznikowym. W naczyniu do zapiekania mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy cebule dymki przekrojone wzdłuż na połówki. Na tym ukladamy podsmażone mieso, odsączone z tłuszczu. 

Pieczemy 20 minut pod przykryciem badz pod folia aluminiowa i 30 minut bez przykrycia - obracając mieso. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz