niedziela, 16 lutego 2020

Z Ottolenghi. Pieczony ryz z pomidorkami cherry oraz szalotkami i czosnkiem.



Genialne danie. Nie wiedzilama, ze ryz mozna upiec w piekarniku zamiast ugotować go w garnku. Jest wtedy taki inny, kazde ziarnko prezentuje sie osobno, kazde ma smak... Taki ryz podany z pieczonymi warzywami to cudeńko. 


3 porcje
200 g ryzu Basmat demi-complet u mnie czyli pól-pełnoziarnisty
400 ml wrzącej wody

sol, pieprz

warzywa:
600 g pomidorków cherry
4 szalotki
8 zabkow czosnku
galazki tymianku
2 laski cynamonu
oliwa z oliwek

Rozpoczynamy od warzyw, ukladamy je wszystkie w naczyniu do zapiekania wraz z przyprawami. Uwaga-obieramy tylko szalotki i kroimy je na 3 cm paski. 
Polewamy oliwa doprawiamy sola i pieczemy w 160°C przez godzine. 

Po tym czasie wyjmujemy warzywa z piekarnika i na ich miejsce wstawiamy ryz polany wrzątkiem i doprawiony. Pieczemy ryz w 220°C przez 25 minut. Mieszamy 2 razy podczas pieczenia. 

Po tym czasie wyjmujemy ryz i pokrywamy go dwoma warstwami foli aluminioweJ i odstawiamy na 10 minut. 
Podczas oczekiwania podgrzewamy warzywa w piekarniku. 

Podajemy razem ryz z warzywami i z przyprawami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz