wtorek, 17 września 2019

Terrine z cukini i z marchewki. Bez glutenu, Bez laktozy.

Nasza niedzielna kolacja... Terrine czyli cos w rodzaju zapiekanki-pasztetu  w wersji dla alergikow czy wegan. 


6 porcji jako przystawka
4 porcje jako danie glowne

Przygotowanie 25 minut
Pieczenie 45 minut w 180°C

3 cukinie okolo 450 g
1 duza marchewka
pol cebuli
zabek czosnku
4 lyzki czubate ugotowanego ryzu
2 duze jajka
2 lyzki oleju slonecznikowego
2 lyzki oliwy z oliwek
odrobina mleka ryzowego czy migdalowego nieslodzonego
sol, pieprz

Cukinie i marchewke scieramy na drobnych oczkach tarki. Czosnek i cebule drobno siekamy. Mieszamy calosc i dodajemy pozostale skladniki. Gdy ciasto jest zbyt geste dodajemy kilka lyzek mleka ryzowego na przyklad. 

Terrine pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C przez okolo 45 minut. 

Znakomita na goraco, na cieplo albo zimna w towarzystwie octu balsamicznego i salatki z pomidorow. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz