niedziela, 22 września 2019

Fusilli z kremem oliwkowym, anchois i suszonymi pomidorami. Bez glutenu/ bez laktozy

Choc oczywiscie mozna ten przepis wykonac z produktami zawierajacymi i gluten i laktoze. To wasz wolny wybor. 

Raczylismy sie tym cudenkiem na wczorajszej, domowej kolacji i cala rodzina pokochala te makaronowa nowosc. 
Uzylam smietany na bazie soi choc mozna uzyc zwyklej i bezglutenowego makaronu mark Barilla na bazie maki ryzowej i kukurydzianej. Do tego zielone i czarne oliwki, puszka anchois z oliwy i kilka suszonych pomidorow. 




3 porcje

20 minut przygotowania

300 g makaronu fusilli 
200 ml smietany Wege typu sojowa czy migdalowa albo zwyklej, krowiej
15 czarnych oliwek
15 zielonych oliwek
2 Zabki czosnku
mala puszka anchois w oliwie
kilka suszonych pomidorow z zalewy
3 lyzki tartego parmezanu
kilka listkow miety
sol i pieprz

Makaron gotujemy tradycyjnie i w tym czasie...

Miksujemy nasza smietane z oliwkami i z czosnkiem oraz z polowa anchois z puszki. Dodajemy tarty parmezan do naszego sosu i doprawiamy calosc sola i pieprzem. 

Podajemy makaron z sosem, na wierzchu ukladamy reszte anchois i pokrojone w paski pomidory. Dekorujemy listkami miety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz