niedziela, 29 września 2019

Jesienna kaczka z dynia, marchewkami i szalwia. Bez glutenu. Bez laktozy.



Dzisiejszy, niedzielny obiad, moze to juz ostatni raz na tarasie, w towarzystwie figowych, zoltych lisci i tych kolorow, ktore jakby przycmione przypominaja nam o tym co przemija? 

Dzis piers z kaczki - po pol piersi na osobe, podanej z pieczonymi plasterkami dyni Butternut, marchewki, pomaranczy i swiezymi listkami szalwi. 

Sos jest na bazie sokow ze smazenia kaczki, soku i skorki pomaranczowje, kardamomu oraz cynamonu. 
Cos przepysznego!


4 porcje
Przygotowanie 30 minut
Pieczenie 40 minut


2 piersi z kaczki po 350 g kazda, ze skora
mala dynia butternut
4 marchewki
2 pomarancze
kilka listkow szalwi
oliwa z oliwek
lyzka miodu - u mnie z tymianku
pol lyzeczki kardamomu i cynamonu
listki szalwi
sol i pieprz

Dynie i marchewki kroimy w cienkie plastry. Ukladamy na blasze do pieczenia wraz z plastrami jednej pomaranczy. Solimy, pieprzymy, wrzucamy kilka listkow szalwi, polewamy miodem i oliwa i do pieca na 180°C okolo 40 minut. 

Po 25 minutach pieczenia warzyw... zaczynamy zajmowac sie kaczka. Z drugiej pomaranczy scieramy skorke, wyciskamy sok. Mieszamy te dwa skladniki z cynamonem i z kardamomem i odstawiamy.

Skore z piersi kaczki nacinamy az do miesa - uwaga nie nacinamy miesa tylko tluszcz. Solimy i pieprzymy. 

I teraz na suchej patelni smazymy na ostrym goniu piers z kaczki od strony skory - rowno 8 minut! Nastawilam sobie timer na telefonie. Po tym czasie zlewamy tluszcz z patelni smazmy kaczke od strony miesa rowno 2 minuty. 
Nastepnie nasza kaczka laduje w foli aluminiowej - 2 warstwy, zawijamy ja i czekamy minimum 4-5 minut az soki puszcza. W tym czasie na patelnie po kaczkach wlewamy nasz sok pomaranczowy z przyprawami drapiemy drewniana lyzka az powstanie aromatyczny sos - 1 minuta. 

Na talerzach wykladamy warzywa z piekarnika, po pol piersi z kaczki nacietej - by latwiej bylo ja konsumowac. Calosc polewamy sosem! 
Niebo w gebusi!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz