niedziela, 26 marca 2017

KOSMIKS Christoph’a Michalak’a : Karmel ; banany. Nowa tendencja w świecie francuskiego ciastkarstwa.

krem





 


Na dodatek z polskim nazwiskiem… bo ojciec tego cukiernika, którego książkę podarowano mi pod choinkę, był Polakiem. Smutna część tej historii to ta, że ojciec ten małego Krzysztofa próbował zniszczyć, ale o tym sam mistrz ciastkarstwa już i mówił i pisał.


 


KOSMIKS to nazwa deserów zamkniętych w szklankach i w słoikach. To też realizacja marzenia o deserze, który można zjeść idąc ulicą czyli inspirowanego Food Street, niezbyt tłustego, niezbyt sztywnego od nadmiaru żelatyny i bez zbędnych dekoracji. Wszystkie kubki smakowe muszą być jednak takim deserem pobudzone więc jest w nim kilka warstw, struktur, tekstur i smaków. Trochę to jest pracochłonne… no i porcje są jak dla mnie zbyt duże bo to co zrobiłam dzisiaj na 4 osoby z powodzeniem zadowoli 6…


 


4-6 porcji


Przygotowanie 1 h


Leżakowanie 1 noc


 








Mięciutki krem karmelowy – do przygotowania w przeddzień.


50 g cukru


1 g żelatyny


140 g mleka


Pół laski wanilii


1 żółtko


1 łyżeczka skrobi kukurydzianej


Sól – szczypta


40 g masła


 


W garnku zagotowujemy mleko z rozciętą laską wanilii. W drugim garnku robimy z cukru karmel. Żelatynę namaczamy – pół listka w zimnej wodzie.  Gdy karmel jest brunatny wlewamy na niego gorące mleko – uwaga szumi, bulgocze, pryska… uważamy i zabezpieczamy ręce.


 


Tą mieszanką pokrywamy wymieszaną w misce skrobię z żółtkiem. Mieszamy kilka sekund i przelewamy do garnka. Na wolnym gazie, ciągle mieszając doprowadzamy krem do gęstości kremu cukierniczego. Odstawiamy z ognia. Po 15 minutach łączymy z masłem I odciśniętą żelatyną.


 


Na noc do lodówki.


 


Ciasto maślane bardzo kruche


 


35 g cukru


20 g mąki ziemniaczanej


100 g mąki


Trochę skórki startej z cytryny


Sól


100 g masła


 


Z tych składników wyrabiamy maślane ciasto. Rozwałkowujemy je na 0,5 cm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 160°C.


Studzimy i rozdrabniamy.


 


Banany


2 banany


2 marakuje


Banany kroimy w kostkę, łączymy z marakują.


 


Bita śmietana waniliowa


 


300 g kremówki 35% tłuszczu


75 g mascarpone


Pół laski wanilii


30 g cukru


 


Kremówkę ubijamy z ziarenkami wanilii, dodajemy cukier i mascarpone.


 


 


Do dekoracji:


Starta skórka z limetki


Krople karmelu – zrobionego z cukru w garnuszku…itd…


 


Dressage czyli prezentacja


 


Na dnie słojów albo szklanek układamy trochę kremu karmelowego. Na nim rozkruszamy maślane i cytrynowe ciasto, na cieście układamy banany z marakują, następnie pokrywamy całość waniliową śmietaną i dekorujemy tym czym chcemy…


 


A że pyszne? To już pisać nie muszę!



krem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz