niedziela, 26 marca 2017

Ciasto z brokułów, bobu i szczypiorku. Ciasta z warzyw 1.





Ciasta solone czyli cakes z angielskiego są zazwyczaj nieco ciężkie, zbyt bogate w węglowodany i w tłuszcze. Za to ciasta z warzyw zachowują dobre proporcje warzyw, sera, ograniczając do ścisłego minimum porcje mąki czy tłuszczu.

 

Propozycja na kolację…

4 porcje

Przygotowanie 20 minut

Pieczenie 35 minut

 

500 g brokułów

200 g młodego, bobu już bez łusek

Pęczek szczypiorku

150 g koziego twarożku

3 jajka

2 łyżki skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej

2 łyżki oliwy z oliwek

Orzeszki pini do posypania

Sól i pieprz

 

Brokuł i bób gotujemy w osobnych garnkach około 10 minut każde. Odcedzamy. W tym czasie mieszamy jajka z kozim serem, posiekanym szczypiorkiem, skrobią, oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany brokuł lekko rozkruszamy widelcem albo miksujemy – tyle, że nie na miazgę. Warzywa mieszamy z masą jajeczno-serową i posypujemy ciasto orzeszkami pini. Pieczemy… znakomite ciepłe, gorące i zimne z sałatką z młodego szpinaku i pomidorkami cherry.

1 komentarz:

  1. Zapowiada się wyjątkowo pysznie :)
    I ten optymistyczny, zielony kolor - kusi niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń