wtorek, 1 grudnia 2015

Perliczka w marchewkach i w suszonych śliwkach. JESIEN. ZIMA

Perliczka




 

Takie sobie fajne jesienno-zimowe danie.

 

4 porcje

 

Perliczka około 1,5 kg

10 marchewek zimowych czyli z piasku jak się o nich we Francji mówi

10 suszonych śliwek

2 szalotki

50 g masła

1 szklanka białego wytrawnego wina

1 szklanka bulionu drobiowego

Liść laurowy

Gałązki tymianku

Zielona pietruszka

Zairenka pieprzu

Ewentualnie sól

 

Posiekane szalotki i marchewki podsmażamy na połowie masła. Wyjmujemy. W tym samym garnku, na reszcie masła podsmażamy perliczkę. Gdy się zezłoci, dodajemy warzywa, wino i bulion. Wrzucamy zioła i przyprawy. Dusimy 1h15. Po tym czasie dodajemy śliwki i dusimy jeszcze kwadrans.

Podajemy smaczne, aromatyczne, lekko słodkawe mięso.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz