niedziela, 25 stycznia 2015

Sezon na zupy 2015 – Krem z pasternaku i z cukini, tosty z kozim twarogiem n°3// Saison pour les soupes 2015 – Crème de panais et de courgettes, toasts au chèvre.

Sezon na zupy 2015 – Krem z pasternaku i z cukini, tosty z kozim twarogiem n°3






Zup ciąg dalszy… ta akurat z ubiegłego czwartku, gęsta, pożywna i rozgrzewająca. Czas przygotowania jak zwykle nie przekracza 30 minut więc nawet dla zabieganych jest to zupa możliwa do wykonania w tygodniu pracy. Połączenie korzenia pasternaku zwanego we Francji « starym warzywem » i cukini znakomicie łączy się tutaj z dodatkiem koziego twarożku bezpośrednio do zupy oraz na tostach z bagietki czy chleba.


Taka kolacja dopełniona zostaje w moim domu jogurtem i sałatką owocową z cytrusów.




4 porcje


400 g pasternaku


200 g cukini


Szalotka


Bulion z warzyw z kostki, mrożonek – około 0,5l


Smietanka – 50 ml około i do smaku


Pieprz świeżo zmielony


masło


 


Chleb, bagietka


120 g koziego twarożku – połowę dodamy bezpośrednio do zupy pod koniec gotowania.


 


Na maśle podsmażamy posiekaną szalotkę i cukinę. Dusimy chwilę i dodajemy obrany i pokrojony w plasterki Pasternak. Pokrywamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Miksujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy serkiem i pieprzem. Podajemy.


Crème de panais et de courgettes

4 portions

400 g de panais
200 g de courgettes
1 échalote
0,5l de bouillon de légumes
crème liquide selon votre goût
poivre noir fraîchement moulu
beurre
120 g de fromage de chèvre frais - moitié ira directement dans la soupe en fin de cuisson
pain

Faites revenir échalote ciselée et courgette tranchée dans du beurre. Ajoutez ensuite les tranches de panais. Couvrez avec le bouillon et faites cuire 20 minutes. Mixez le tout an ajoutant la crème, le poivre et le fromage. Servez bien chaud avec les toasts.

4 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbowałabym, bo nie miała jeszcze okazji jeść takiej zupki :), a wygląda baaaaardzo apetycznie!!!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ela zrob, sprobuj... bedzie smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szefowa z zasady nie biore udzialu w konkursach. Po prostu nie mam na to czasu. Zyje w biegu. Dziekuje za propozycje.

    OdpowiedzUsuń