sobota, 24 stycznia 2015

Crumble z TRZECH jabłek z żurawiną i z pomarańczą oraz MENU na ten tydzień// Crumble de trois pommes, orange et canneberge






 Crumble z TRZECH jabłek z żurawiną i z pomarańczą oraz MENU na ten tydzień


Pobawiłam się dzisiaj jabłkami… zimowymi jabłkami mieszając ich gatunki i tworząc crumble pachnący na cały dom ! Ten deser pomimo a może dzięki swojej prostocie jest tak chętnie sporządzany i zjadany, że trudno się ograniczyć do jednej bądź dwóch jego wersji. Lubimy crumble słodkie z owocami ale też słone z warzywami. Wszystkie są znakomite !




Do wybranych jabłek : renety szarej, golden i Fuji dodałam drobno startą skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy oraz sporą garść żurawiny suszonej. Wszystko pokryłam klasycznym słodkim « piaskiem » i upiekłam… rozkosz !






A w tym tygodniu na naszym stole… Kontynuujemy zupy. Tutaj pojawią się 3 nowości : krem z cykori z migdałami ; zupa z brokuła z gruszką według Gordon’a Ramseya oraz zupa z zielonej soczewicy z chorizo.




Z mięs będą befsztyki wołowe ale też kurczak duszony w koprem włoskim i z mandarynkami.




Z ryb będzie “colin” w sosie prowansalskim przypominającym ratatouille…


Z makaronów Gnocchi z pesto…


Z jajek omlet z szynką i z pieczarkami i słodkie naleśniki dla dzieci bo na czwartek Antek zaprosił kolegów na podwieczorek…


Zapraszam na ciepły jeszcze crumble!


 


6 porcji

15 minut przygotowania

45 minut pieczenia




6 jabłek po 2 z różnych, zimowych gatunków


Sok i starta skórka z pomarańczy


100 g żurawiny suszonej


Łyżka ciemnego cukru


Jabłka obrać, pokroić na cieniutkie plasterki i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać sokiem z pomarańczy i dodać skórkę pomarańczową. Posypać żurawiną oraz ciemnym cukrem. Następnie pokryć ciastem i upiec w 180°C.


Na ciasto


175 g zimnego masła


100 g cukru


220 g mąki


Lekko zagnieść te składniki na piasek…


Crumble aux trois pommes

6 personnes
15 min.préparation
45 min. cuisson

6 pommes - deux golden, deux reinette, deux fuji ou pink...
Jus et écorce d'une orange
100 g de canneberge
1càs de cassonade

pâte:
175 g de beurre froid
220 g de farine
100 g de sucre

Coupez  les pommes épluchées en lamelles et dispose-les dans un plat. Couvrez avec le jus d'orange et l'écorce. Saupoudrez de cassonade et de canneberge. Couvrez avec la pâte à crumble qui doit avoir la consistance sableuse. Faites cuire à 180°C.

2 komentarze:

  1. Mniamm, sama nabralam ochoty...
    Czy bys mogla podac przepis na zupel brokulowa? Corka kocha brokuly, zrobilabym jej taka zupa duza przyjemnosc. Dzieki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiscie jak zrobie w tym tygodniu to zamieszcze wraz ze zdjeciami.

    OdpowiedzUsuń