
Pobawiłam się dzisiaj jabłkami… zimowymi jabłkami mieszając
ich gatunki i tworząc crumble pachnący na cały dom ! Ten deser pomimo a
może dzięki swojej prostocie jest tak chętnie sporządzany i zjadany, że trudno
się ograniczyć do jednej bądź dwóch jego wersji. Lubimy crumble słodkie z
owocami ale też słone z warzywami. Wszystkie są znakomite !
Do wybranych jabłek : renety szarej, golden i Fuji
dodałam drobno startą skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy oraz sporą garść
żurawiny suszonej. Wszystko pokryłam klasycznym słodkim « piaskiem »
i upiekłam… rozkosz !
A w tym
tygodniu na naszym stole… Kontynuujemy zupy. Tutaj pojawią się 3 nowości :
krem z cykori z migdałami ; zupa z brokuła z gruszką według Gordon’a
Ramseya oraz zupa z zielonej soczewicy z chorizo.
Z mięs będą
befsztyki wołowe ale też kurczak duszony w koprem włoskim i z mandarynkami.
Z ryb
będzie “colin” w sosie prowansalskim przypominającym ratatouille…
Z makaronów
Gnocchi z pesto…
Z jajek
omlet z szynką i z pieczarkami i słodkie naleśniki dla dzieci bo na czwartek
Antek zaprosił kolegów na podwieczorek…
Zapraszam
na ciepły jeszcze crumble!

6 porcji
15 minut
przygotowania
45 minut
pieczenia
6 jabłek po
2 z różnych, zimowych gatunków
Sok i starta
skórka z pomarańczy
Łyżka
ciemnego cukru
Jabłka
obrać, pokroić na cieniutkie plasterki i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać
sokiem z pomarańczy i dodać skórkę pomarańczową. Posypać żurawiną oraz ciemnym
cukrem. Następnie pokryć ciastem i upiec w 180°C .
Na ciasto
Lekko
zagnieść te składniki na piasek…
Crumble aux trois pommes
6 personnes
15 min.préparation
45 min. cuisson
6 pommes - deux golden, deux reinette, deux fuji ou pink...
Jus et écorce d'une orange
100 g de canneberge
1càs de cassonade
pâte:
175 g de beurre froid
220 g de farine
100 g de sucre
Coupez les pommes épluchées en lamelles et dispose-les dans un plat. Couvrez avec le jus d'orange et l'écorce. Saupoudrez de cassonade et de canneberge. Couvrez avec la pâte à crumble qui doit avoir la consistance sableuse. Faites cuire à 180°C.
Mniamm, sama nabralam ochoty...
OdpowiedzUsuńCzy bys mogla podac przepis na zupel brokulowa? Corka kocha brokuly, zrobilabym jej taka zupa duza przyjemnosc. Dzieki.
Oczywiscie jak zrobie w tym tygodniu to zamieszcze wraz ze zdjeciami.
OdpowiedzUsuń