piątek, 28 czerwca 2013

Ragout z łososia // Ragoût de saumon

Ragout z łososia



 

 

Układając moje stosy kulinarnych periodyków, trafiłam na « Sól i pieprz » z lipca 2000 roku. Zaczęłam przeglądać zawartość i co strona przełykałam ślinkę bo większość przepisów wydała mi się interesująca i inspirująca. Na storonie z rybami widniało to oto danie – ragout z łososia. Zaczęłam czytać i od razu mi się spodobało. Co prawda nie ma już u nas groszku w strączkach więc go pominęłam ale dodałam młode marchewki i zielone szparagi.

Danie jest w smaku genialne! Niezwykle delikatne i aromatyczne dzięki ziołom dodanym do sosu. A krótki czas przygotowania niespełna 30 minut pozwala na przyrządzanie go na codzień.

Także nawet z zapaleniem zatok i po pierwszej dawce antybiotyku i sterydów dałam radę! Czuję, że opuchlizna schodzi, przestało już boleć teraz byle do zdrowia.

 

A obiadek całkiem przyjemny był: na przystawkę zrobiłam sałatkę z awokado i pomidorów na danie główne podałam ragout z odrobiną ryżu i na koniec kawa z kostką czekolady.
 
2 porcje
 
300 g łososia
Pół limetki albo cytryny
200 g szparagów zielonych
250 g marchewki
Łyżka oliwy
około szklanki bulionu z warzyw ( kostka, mrożonki)
kilka łyżek śmietanki
pół pęczka posiekanych ziół: zielonej pietruszki i szczypiorku
sól, pieprz
 
Jak ktoś lubi to inne warzywa: w oryginale jest groszek w strączkach… oraz zagętsnik do sosu typu mąka ziemniaczana, ja osobiście nie zagęszczam tylko odparowuję do porządanej konsystencji.
 
Rybę kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z limetki. Skórkę drobno ścieramy na tarce.
Marchewki kroimy w podłużne plastry, szparagi na większe kawałki. Warzwya podsmażamy na oliwie krótko i pokrywamy całość bulionem. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy rybę i skórkę z cytryny. Przykrywamy i gotujemy 5-6 minut. Na koniec wlewamy śmietankę, wrzucamy zioła, doprawiamy i przez 1 minutę mieszamy. Podajemy…
 
 
 
Ragoût de saumon
 
Un plat savoureux au quotidien car moins de 30 minutes de préparation
 

2 komentarze: