Nie wiem jak na waszych stołach ale na moim w okresie letnim
mozzarella, ricotta, kozi twarożek czy mascarpone pojawiają się znacznie
częściej niż zimą. Są lekkie, znakomicie łączą się z letnimi warzywami,
makaronami, zapiekankami czy deserami.
Wczoraj na kolację zrobiłam dla mojej rodziny Tagliatelle z
lekko podsmażoną cukiną, cebulkami dymkami, sporą ilością świeżej bazyli oraz
kostkami Mozzarella di bufala ! Proste, szybkie i przepyszne połączenie
jeśli oczywiście wybierze się dobre składniki. Małe cebulki i małe cukinie,
które zachwycają swoją świeżością. I oczywiście znakomitą mozzarellę. Nie piszę
tutaj o tej sprzedawanej w supermarketach, robionej z mleka krowiego, którą
Francuzi określają mianem « inspide » czyli mdły, niesmakowy, my
byśmy napisali po prostu bez smaku ! Piszę o prawdziwej mozzarelli objętej
znakiem AOP, z mleka bawołów.
Już w 1570 roku szef watykańskiej kuchni Bartolomeo Scappi
pisał oniej w swej słynnej książce kucharskiej « Opera ».
Mozzarella jednak staje się słynna i popularna dopiero od
1889 roku, nadając słynnej pizzy Margericie typowo włoskie kolory :
czerwony, biały i zielony. Wiele dań przygotowuje się z mozzarellą w tym
niezwykłe Suppli al Telefono, które tutaj już pokazywałam. Mozzarella to przede
wszystkim « pasta filata » jak i jej mniej znane kuzynki :
provolone, scarmorza i burrata.
Smacznego lata !
Na 3 porcje
2-3 małe cukinie
Pęczek cebulek
Oliwa z oliwek
Kulka mozzarelli 125 g
Pół pęczka bazyli
Cebulę siekamy na plastry i podsmażamy na oliwie wraz z
kostkami cukini. Makaron gotujemy. Gdy jest gotowy wrzycamy na patelnię z
warzywami i doajemy kostki mozzarelli – tak by całośs się trochę podtopiła ale
nie do końca… doprawiamy bazylią, solą i jeśli ktoś lubi dorzuca kilka oliwek…
Tagliatelles
Simplissime...
250 g de tagliatelle
2-3 petites courgettes
1 botte d'oignon fane
une demie botte de basilic
125 g de mozzarella di bufala
huile d'olive
sel
Faites cuire les pâtes. Coupez les oignons et les courgettes et faites les revenir dans de l'huile d'olive une dizaine de minutes. Ajoutez les pâtes puis les dès de mozzarella - il faut qu'elle fonde un peu mais pas entièrement... assaisonnez, ajoutez le basilic, les olives si vous les aimez... servez!
to coś dla mnie - moje smaki!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuń