wtorek, 25 czerwca 2013

Wstążki z cukinią i mozzarellą di bufala oraz o wyższości mozzarelli słów kilka.// Tagliatelles aux courgettes, oignons et mozzarella di bufala

Wstążki z cukinią i mozzarellą di bufala oraz o wyższości mozzarelli słów kilka.


 

 

Nie wiem jak na waszych stołach ale na moim w okresie letnim mozzarella, ricotta, kozi twarożek czy mascarpone pojawiają się znacznie częściej niż zimą. Są lekkie, znakomicie łączą się z letnimi warzywami, makaronami, zapiekankami czy deserami.

Wczoraj na kolację zrobiłam dla mojej rodziny Tagliatelle z lekko podsmażoną cukiną, cebulkami dymkami, sporą ilością świeżej bazyli oraz kostkami Mozzarella di bufala ! Proste, szybkie i przepyszne połączenie jeśli oczywiście wybierze się dobre składniki. Małe cebulki i małe cukinie, które zachwycają swoją świeżością. I oczywiście znakomitą mozzarellę. Nie piszę tutaj o tej sprzedawanej w supermarketach, robionej z mleka krowiego, którą Francuzi określają mianem « inspide » czyli mdły, niesmakowy, my byśmy napisali po prostu bez smaku ! Piszę o prawdziwej mozzarelli objętej znakiem AOP, z mleka bawołów.

Już w 1570 roku szef watykańskiej kuchni Bartolomeo Scappi pisał oniej w swej słynnej książce kucharskiej « Opera ».

 

Mozzarella jednak staje się słynna i popularna dopiero od 1889 roku, nadając słynnej pizzy Margericie typowo włoskie kolory : czerwony, biały i zielony. Wiele dań przygotowuje się z mozzarellą w tym niezwykłe Suppli al Telefono, które tutaj już pokazywałam. Mozzarella to przede wszystkim « pasta filata » jak i jej mniej znane kuzynki : provolone, scarmorza i burrata.

 

Smacznego lata !

 

Na 3 porcje

 

250 g tagliatelle

2-3 małe cukinie

Pęczek cebulek

Oliwa z oliwek

Kulka mozzarelli 125 g

Pół pęczka bazyli

 

Cebulę siekamy na plastry i podsmażamy na oliwie wraz z kostkami cukini. Makaron gotujemy. Gdy jest gotowy wrzycamy na patelnię z warzywami i doajemy kostki mozzarelli – tak by całośs się trochę podtopiła ale nie do końca… doprawiamy bazylią, solą i jeśli ktoś lubi dorzuca kilka oliwek…
 
 
Tagliatelles
 
Simplissime...
250 g de tagliatelle
2-3 petites courgettes
1 botte d'oignon fane
une demie botte de basilic
125 g de mozzarella di bufala
huile d'olive
sel
 
Faites cuire les pâtes. Coupez les oignons et les courgettes et faites les revenir dans de l'huile d'olive une dizaine de minutes. Ajoutez les pâtes puis les dès de mozzarella - il faut qu'elle fonde un peu mais pas entièrement... assaisonnez, ajoutez le basilic, les olives si vous les aimez... servez!

2 komentarze: