Czyli sezonowa. Przepis własny. Co w niej lubię najbardziej ?
Połączenie kwaskowatości owoców ze słodyczą crumble, ich mięciutką, rozpływającą
się w ustach strukturę i chrupiący kruchy spód, wraz z chrupiącym crumble. Najsmaczniejsza
jest pierwszego dnia, jeszcze lekko ciepła z truskawkowym sosem albo gałką
lodów, choć lekko ubita śmietanka i dobrze schłodzona też znakomicie
wysublimuje jej smak ! Polecam wam na letnie już week-endy.
Jeśli nie macie to 200 g mąki, 100 g masła, 75 g cukru, wanilia, jajko,
zagniatamy i schładzamy.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i podpiekamy obciążone np :
fasolą około 10 minut w 180°C .
Na crumble
6 łyżek mąki
4 łyżki cukru
Zagniatamy w dość gruby piasek…
Dno podpieczonej tarty wysypujemy 50 g zmielonych migdałów by
zapobiec rozmiękczaniu ciasta ; na to wykładamy owoce : rabarbar i
truskawki, posypujemy crumble i pieczemy 25-30 minut w 180°C .
Tarte - crumble
de saison...
300 g de pâte sablée
750 g de rhubarbe
250 g de fraises
4 càs de sucre
jus d'un demi citron
50 g de poudre d'amandes
crumble
50 g de poudre d'amandes
6 càs de farine
4 càs de sucre
100 g de beurre
La veille coupez la rhubarbe, ajoutez le jus et le sucre, laissez macérer toute la nuit. Précuire la pâte 10 min à 180°C. Faites cuire la rhubarbe 10 min dans une grande poêle. Coupez les fraises en quatre.
Couvrez la pâte précuite de la poudre d'amandes. Ajoutez la compote de rhubarbe et les fraises. Couvrez avec du crumble et faites cuire 25-30 min à 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz