czwartek, 26 stycznia 2012

Cake z feta i z suszonymi pomidorami


Kolacyjny cake, taki jaki lubie....




Cake... proste, szybkie, modyfikowalne wlasciwie w nieograniczonych ilosciach i rodzajach... baza zawsze pozostaje ta sama tylko dodatki, to co stanowi o rodzaju cake sie zmieniaja... sa wiec i te z grzybami, z szynkami, z serami, warzywami, jak kto lubi...

baza to

150 g maki

3 jajka

8 cl oleju

10-13 cl mleka


i dodatki...


u mnie dzisiaj 200 g sera feta drobno pokrojonego

200 g suszonych pomidorow pokrojonych

3 lyzki swiezej bazyli.




To dodane do bazy... wlozone do formy i upieczone w 180°C w 30 minut.




a do tego salatka z ogorkow na sposob indyjski z jogurtem, curcuma... jakis jogurt i owoce...




smacznego!

6 komentarzy:

  1. To prawda takie "kejki" są bardzo uniwersalne. Sama co roku zaliczam jeden - z szparagami i czarnymi oliwkami. Ile to 13 cl mleka?

    OdpowiedzUsuń
  2. 13 cl to 130ml czyli dobre pol szklanki! Smacznego wiec!

    OdpowiedzUsuń
  3. Angie polecam... jak i inne cake na slono.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogłabyś napisać jak zrobić bazę? Wymieszać po prostu wszytko razem widelcem, czy może utrzeć w mikserze? Jeśli tak, to w jakiej kolejności? Nie potrzeba sody ani proszku do pieczenia?
    Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma specjalnie kolejnosci... jak leci w tym wypadku, jest to bez znaczenia. Mieszac widelcem i lyzka i bedzie ok... proszek mozna dac jak sie lubi, ja nie lubie i nie daje...

      Usuń