poniedziałek, 17 marca 2025

Kurczak Korma. Kuchnia indyjska.



Uwielbiamy przyprawy i przyrządzanie dobrze doprawionych dań to jedna z moich pasji. Wczoraj sięgnęłam do zasobów kuchni Indii po kurczaka Korme. To marynowany w przyprawach i w jogurcie kurczak, który podaje się z bardzo bogatym w przyprawy sosem i ze świeża kolendrą. 
Do tego ryż Basmati oczywiście, i duszona marchewka z limonka. 


4 porcje
Przygotowanie 1 godzina
Marynowanie minimum 1 godzina

4 piersi z kurczaka 500 g

Marynata
200 g naturalnego jogurtu
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka zmielonej kolendry
odrobina pieprzu Cayenne
2 cm imbiru
2 Zabki czosnku

Mieszamy, siekamy można zmiksować tez i zanurzamy w marynacie pokrojone w kostkę mięso. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

SOS
3 łyżki sklarowanego masła, na którym podsmażamy:
1 lyzeczke garam masala
1 łyżeczkę ziaren kminku
1 lyzeczke kurkumy
1 łyżkę zmielonych migdałów
1 łyżkę zmielonych wiórków kokosowych i posiekana 1 cebule. 

Jak się to zezłoci i będzie pachnieć w całym domu... dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i 100 ml rosołu

Wszystko dusimy około 20 minut. 
Na osobnej patelni i na sklarowanym maśle podsmażamy mięso z marynata. Dodajemy do sosu korma i razem dusimy około kwadransa. 
Na koniec dolewamy szklankę mleka kokosowego i dusimy kolejne 10 minut. Podajemy z limonka i świeża kolendrą, garścią nerkowców tez... 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz