środa, 25 czerwca 2025

Letni dorsz w pomidorach z oliwkami i z kaparami

Uwielbiany przez nas przepis bo bardzo, bardzo aromatyczny ze względu na przyprawy i dodatki. Na 4 porcje dorsza używam 1 kilogram dobrych pomidorów, do tego kapary, oliwki, cebula, szalotka, czosnek, bazylia ale tez szafran, który gra tutaj dość znaczącą role. 

Zdjęcie przed pieczeniem a u góry po upieczeniu.

4 porcje

600 g dorsza
1 kg pomidorów
cebula
szalotka
2 zabki czosnku
pół pęczka swiezej Bazyli ( część do sosu część na wierzch)
3 łyżeczki kaparów i 3 łyżki oliwek
sol, pieprz
pół lyzeczki curry
kilka nitek szafranu
oliwa z oliwek

Na oliwie dusimy posiekane: cebule, szalotka i czosnek. Dodajemy obrane i pokrojone pomidory oraz przyprawy. Dusimy 20 minut. Na koniec dodajemy oliwki oraz kapary. 

Wlewamy nasz sos do naczynia, na wierzchu układamy doprawione sola i u mnie pieprzem baskijskim filety z dorsza. Pieczemy równo 15 minut w 180°C. Podajemy gorące. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz