Szybka i pyszna tarta na lato. Ciasto kruche domowej roboty na maśle. Cukinie, ricotta dobrej jakości z parmezanem, świeży tymianek i dużo oliwy z oliwek. Kuchnia śródziemnomorska!
4 duze porcje
Ciasto
200 g maki, wybierzcie jaka lubicie
1 jajko
szczypta soli
100 g masla
Jeśli macie czas i by tarta była bardzo chrupiąca to chodzimy po rozwalkowaniu już w formie do tary, w lodowce przez 1 godzinę.
250 g ricotty mieszamy z łyżka musztardy. Rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy startym parmezanem około 100 g. Pokrywamy cieniutkimi plasterkami z dwóch cukinii. Posypujemy świeżym tymiankiem, polewamy oliwa i do piekarnika na 180°C 30 minut.
Pyszna na ciepło i na zimno!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOOOHhTezzOFjOag-Sw1HoJ82L6qPA-Cj4UZyKww5ro1COAUH5WqCcO2G3kD5QgNfCel7gmN0jMZ6DiQlhhO9pjWctNmnHOlAg0YiWU4OpOybYx6-v60DtR8DdRa5_IQijuMqCmll9_NmAZEfnURc7Z0zNSfj5W893iYlOjf3HkchW0es4XS7e8KizWKU/w640-h480/1716962861437.jpg)
![Durszlak.pl](http://durszlak.pl/images/buttons/180x150.png?Wag0HclxFFnXYAk1IAVU8wzz)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz