wtorek, 9 stycznia 2024

Pieczone marchewki w miodzie z kminkiem i kolendrą.



Zimowa kolacja na ciepło. Te pieczone marchewki maja cudowny smak ze względu na sos zrobiony z oliwy, miodu, ziaren kolendry i nasion kminku. Podałam je z kasza quinoa czyli komosa ryżowa - polska nazwa oraz z sosem zrobionym z twarożku i ziół. 



2 porcje
45 minut

6 marchewek
2 lyzki miodu
6 łyżek oliwy z oliwek
sok z polowy cytryny
po lycée ziaren kolendry i nasion kminku
sol, pieprz

Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż. Polewamy sosem zrobionym z pozostałych składników. Pieczemy około 30-40 minut, maja pozostać lekko twarde. Piekarnik nagrzany do 200°C. 

Podajemy z kasza na przykład bo ten sos ładnie się łączy. Ja dodałam kubeczek twarożku z sokiem z cytryny i ziołami; pietruszka zielona, koperkiem, sola, pieprzem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz