Kolejna ciepła zimowa kolacja. Jajka i kalafior - nic specjalnego. Danie zmienia jednak smak i charakter po dodaniu sosu musztardowego i posypki ze zgrilowanych nasion słonecznika. Pyszne!
4 porcje
1 kalafior średniej wielkości
6 jajek
Kalafior gotujemy w osłony wrzątku do miękkości ale nie do rozgotowania! Jajka gotujemy na twardo.
na sos
cebula
2 lyzki masla
2 lyzki maki
szklanka wywaru z warzyw ( z kostki)
pół szklanki mleka
3 lyzki musztardy
sol, pieprz
Na roztopionym w garnuszku maśle podsmażamy posiekana cebule. Dodajemy mąkę i mieszamy, mieszamy. Następnie dolewamy powoli wywar i mleko mieszając trzepaczką najlepiej by nie było grudek. Gdy powstanie gesty, kremowy sos dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku i odstawiamy.
Na posypke
zabek czosnku
3 lyzki ziaren słonecznika
2 lyzki bulki tartej
2 lyzki oliwy
Na oliwie grylujemy na patelni posiekany czosnek, słonecznik i bułkę tarta. 2-3 minuty
Podajemy całość na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz