niedziela, 7 listopada 2021

Zupa krem ze świeżych grzybów


Pyszna mi wyszła więc się dziele przepisem. Mieszanka grzybów: kurek, podgrzybków, koźlaków... trochę wina, dobry rosół drobiowy i zioła robią dobra robotę! 



8 porcji

600 g grzybów leśnych mieszanych
500 g mącznych ziemniaków typu Bijente
1,5 litra dobrego bulionu drobiowego
odrobina białego wytrawnego wina
50 g masla
cebula
2 gałązki tymianku i rozmarynu
smietanka okolo 100 ml
ewentualnie pieprz

Grzyby myjemy i kroimy, kilka odkładamy do dekoracji.
Ziemniaki obieramy, sejmy i kroimy w kostkę. Siekamy cebule. 
Na masse podsmazamy cebule i dodajemy świeże zioła. Smażymy 5 minut by dobrze wydobyć smak. Dodajemy ziemniaki i smażymy 3 minuty oraz grzyby. Polewamy wszystko 50 ml wina i czekamy aż odparuje. Dodajemy bulion i gotujemy do miękkości ziemniaków i grzybów. Miksujemy ze śmietanka. 

Grzyby do dekoracji podsmażamy na solonym maśle i układamy na talerzach przed podaniem. Dekorujemy śmietanka i ziołami według uznania. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz