poniedziałek, 4 maja 2020

Ragout z baklazana z mlekiem kokosowym.



Czyli fajna, warzywna kolacja na wiosenny i letni czas. Bakłażan jest duszony w mleku kokosowym z pomidorami, imbirem i ciecierzyca. Podalam je z ryzem Basmati. Danie gotowe w okolo 40 minut. 


6 porcji
40 minut

3 baklazany okolo 600 g
2 cebule dymki
1 zabek czosnku
2 cm imbiru
400 g ciecierzyca
2 pomidory
400 ml mleka kokosowego
1 lyzka pasty curry
sol
swieza kolendra
oliwa

Na oliwie podsmazamy posiekane cebule, czosnek, imbir i pasty z curry - 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostke baklazany. Dolewamy 100 ml wody i dusimy dodając pokrojone i obrane ze skorki pomidory. Dusimy okolo 15 minut. 

Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i odsączoną ciecierzyce. Dusimy kolejne 10 minut. Podajemy gorące. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz