niedziela, 10 maja 2020

Poledwica wieprzowa z rzodkiewkami i w wodorostach.


Calkiem nietypowy przepis azjatyckiej kuchni. To sa plastry poledwicy wieprzowej obtoczone w suszonych wodorostach: nori, dulce, wakame i duszone w sosie sojowym i nuoc mam z rzodkiewkami. Wszystko podane na makaronie ryżowym. 


3 porcje
30 minut

Poledwica wieprzowa okolo 450 g pokrojona w plastry
2 lyzki suszonych wodorostów - kupione w markecie w słoiku
imbir 2 cm
cebula
2 Zabki czosnku
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka sosu nuoc mam
1 lyzeczka cukru
peczek rzodkiewek
odrobina oliwy

makaron ryżowy do podania.

Plastry miesa obtaczamy w wodorostach. Siekamy czosnek, cebule i imbir i podsmazamy je razem z mięsem na oliwie, na dużej patelni. Po okolo 4 minutach dodajemy rzodkiewki w całości. Nasze sosy azjatyckie oraz mala szklaneczkę wody 120 ml. Dusimy 15 minut pod przykryciem. 

Podajemy z makaronem ryżowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz