piątek, 1 maja 2020

Dorsz zapieczony w młodym szpinaku i w kaszy quinoa.


Pyszny obiad piątkowy ale tez wiosenny. To niezwykle proste danie składa sie z kawałków dorsza, młodych lisci szpinaku, kaszy quinoa, jajka i odrobiny gęstej śmietany.

3 porcje
40 minut przygotowania

3/4 szklanki kaszy quinoa
200 g mlodego szpinaku
3 kawałki dorsza okolo 400 g
1 jajko
150 ml gestej śmietany
sol, pieprz
odrobina oliwy

Kasze gotujemy w solonym wrzatku przez 10 minut. Szpinak lekko podsmażamy na oliwie przez 2 minuty, doprawiając go. 
Nastepnie mieszamy razem kasze, szpinak jajko i śmietanę. Te mase wylewamy do naczynia do zapiekania. Na niej ukladamy doprawione kawałki ryb. Pieczemy okolo 25 minut. 
Jak brzeg jest lekko zlocisty, przypieczony i chrupiący to znaczy, ze nasza zapiekanka jest gotowa! Ryba ma pozostawać lekko perłowa w środku, biała i mięciutka, nie sucha!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz