sobota, 18 kwietnia 2020

Wiosenna ryba ( żabnica, rdzawiec czy dorsz) w zielonych warzywach.


Taki szybki, sobotni obiad, pachnący wiosna! 
Możecie użyć dowolnych, wiosennych warzyw - u mnie pora, kalarepka i dymki ale moze tez byc zielony groszek, bob, liscie szpinaku... 

Uzylam żabnicy czyli lotte bo jej kawałki malo dezintegrują sie podczas duszenia ale możecie użyć innej bialej ryby. Dla nas, dorosłych podaje rybe i warzywa dla Antka dodaje nieco węglowodanów tutaj pasta soba czyli na bazie maki gryczanej pomieszanej z pszenna. 

3 porcje
Przygotowanie 20 minut

450 g żabnicy pokrojonej w 2 cm kawałki
dura pora pokrojona w julienne czyli w paski
kalarepa pokrojona w paski
3 dymki ze szczypiorkim pokrojone w piórka i w kawałeczki
oliwa z oliwek
lyzka miodu
sol
pieprz
sporo chili czy pieprzu Baskow
3 listki szalwi
troche tymianku czy innych viol

Ryba podsmażam na rozgrzanej oliwie przez 1 minuta, dodaje pokrojone warzywa, mieszam i same dalej 3-4 minuty. Dodaje miodu, ziola i przyprawy oraz odrobine wody. Przykrywam i dusze jakies 8-10 minut. 
Gotowe! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz