sobota, 25 kwietnia 2020

Tarta z młodym szpinakiem, ricotta i pomidorkami cherry.



Zrobilam ja wczoraj na kolacje ale i na dzisiaj bedzie bo to duza porcja, na 6 osob. Uzylam gotowego ciasta francuskiego na masle, 100% masla ale mozna tez użyć kruchego ciasta wazne by nie bylo na oleju palmowym czy innym rakotwórczym świństwie typu margaryna. Liscie młodego szpinaku smacznie lacza sie z ricotta i pomidorkami. 

6 porcji

20 minut Przygotowania
45 minut pieczenia

250 g ciasta u mnie francuskie na masle, na forme o 28 cm średnicy
150 g lisci mlodego szpinaku
200 g pomidorków
250 g ricotty czyli 1 opakowanie
300 ml mleka
100 ml smietanki kremowki
3 jajka
sol, pieprz
odrobina masla do formy i do szpinaku

Liscie młodego szpinaku myjemy, kilka zostawiamy sobie surowych, na wierzch tarty, a reszte na odrobinie masla, na dużej patelni, chwile odparowujemy - dosłownie 1 minute. 

Ubijamy jajka z mlekiem, śmietaną i ricotta. Doprawiamy. Dodajemy nasz szpinak. Wylewamy te mase na tarte i na wierzchu ukladamy pomidorki. Pieczemy 30 minut w 200°C i na ostatnie 15 minut zwiększamy temperature do 220°C. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz