poniedziałek, 18 marca 2019

Zielone, wiosenne Calzone!



Grasz w zielone? Gram! Masz zielone? Mam!
Kto pamieta te wyliczanke z dziecinstwa? 
Nadszedl czas na zielen! Wiosna w rozwkicie i czas zmienic nasz sposob jedzenia na bardziej zielony, zimniejszy i swiezszy. W ubieglym tygodniu rozpoczelismy od pierwszych szparagow i truskawek. Wczorajsza kolacja laczy w sobie same zielone warzywa: peczek cebulek dymek, mlody szpinak i pek buraka lisciowego szerokoogonkowego - tak brzmi nawza "Blettes" po polsku. Wszystko to zamknelam w drozdzowym ciescie na pizze z serem mozarella i z mascarpone z bazylia i z rozmarynem. Pysznosci w kolorze zielono-zlotym, ktorymi zajada sie cala rodzina, nawet Antek z reguly nielubiacy szpinaku w tej postaci wcina az milo!

6 porcji
Przygotowanie 30 minut
Pieczenie okolo 30 minut

500 g ciasta na pizze
peczek cebuli dymki, 
dwie garscie mlodych lisci szpinaku
peczek buraka lisciowego szerokoogonkowego
liste bazyli, galazki rozmarynu
250 g mascarpone
150 g mozzarelle di buffala
sol, pieprz
oliwa z oliwek

Warzywa myjemy i kroimy na drobno - z wyjatkiem lisci szpinaku. Podsmazamy je 10 minut na oliwie z oliwek doprawiajac sola i pieprzem. Pod sam koniec duszenia dodajemy bazylie i rozmaryn. 

Na ciescie rozsmarowujemy mascarpone. Wykladamy na polowe ciasta nasz zielony farsz i pokrywamy go jeszcze kawlakami mozarelli. Sklejamy nasz pierog... polewamy wierzch lyzka oliwy i pieczemy w nagrzanym do 220°C piekarniku przez okolo 30 minut. 
Podajemy z salatka z pomidorkow cherry albo z mlodych listkow mlecza, rukoli, szpinaku. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz