sobota, 9 marca 2019

Tarta Tatin z bananami i syropem klonowym



Deser dosc prosty i szybki w przygotowaniu, gdy posluzymy sie gotowym francuskim ciastem...
6 porcji

300 g ciasta francuskiego na masle
10 malych bananow zwanych u nas Frecinette albo zwykle banany
Kilka lyzek rumu
sok z pol cytryny
60 ml syropu klonowego
pol laski wanilii

do podania: bita smietana albo lody, listki miety

Banany przekrajamy wzdluz na polowki, skrapiamy sokiem z cytryny i rumem. Pokrywamy folia spozywcza i marynujemy 1 h minimum. 

Po tym czasie, na dno formy do tarty wlewamy syrop klonowy, dodajemy ziarenka z laski wanilii, ukladamy na tym banany. Calosc pokrywamy ciastem. Nakluwamy ciasto widelcem. 
Pieczemy okolo 40 minut w 200° C - nagrzany piekarnik. 
Wyjmujemy po upieczeniu. odczekujemy 5 minut i energicznym ruchem przewracamy ciasto na talerz - banany maja byc teraz u gory... uwaga by sie nie poparzyc!

Podajemy tarte dobrze ciepla z zimna bita smietana lub galka lodow oraz listkami miety.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz