Deser dosc prosty i szybki w przygotowaniu, gdy posluzymy sie gotowym francuskim ciastem...
6 porcji
300 g ciasta francuskiego na masle
10 malych bananow zwanych u nas Frecinette albo zwykle banany
Kilka lyzek rumu
sok z pol cytryny
60 ml syropu klonowego
pol laski wanilii
do podania: bita smietana albo lody, listki miety
Banany przekrajamy wzdluz na polowki, skrapiamy sokiem z cytryny i rumem. Pokrywamy folia spozywcza i marynujemy 1 h minimum.
Po tym czasie, na dno formy do tarty wlewamy syrop klonowy, dodajemy ziarenka z laski wanilii, ukladamy na tym banany. Calosc pokrywamy ciastem. Nakluwamy ciasto widelcem.
Pieczemy okolo 40 minut w 200° C - nagrzany piekarnik.
Wyjmujemy po upieczeniu. odczekujemy 5 minut i energicznym ruchem przewracamy ciasto na talerz - banany maja byc teraz u gory... uwaga by sie nie poparzyc!
Podajemy tarte dobrze ciepla z zimna bita smietana lub galka lodow oraz listkami miety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz