niedziela, 30 kwietnia 2017

Wok czyli patelnia z wiosennych warzyw z wędzonym plamiakiem (hadokiem)

Ciasto z kaszy gryczanej







Pyszny i kuszący przepis. Dietetyczny, wiosenny i dający możliwość użycia również innych gatunków ryb czy to wędzonych czy świeżych.


 


3 porcje


Przygotowanie 20 minut


Duszenie 20 minut


 


2 cebule dymki ze szcypiorkiem


1 duży fenkuł czyli koper włoski


Pęczek rzodkiewek


250 g wędzonego plamiaka


Oliwa


2 łyżki syropu kolonowego albo z agawy albo miodu


Pieprz


 
Warzywa drobno kroimy. Na oliwie podsmażamy je dość mocno by lekko się spiekły: doprawiamy solą, pieprzem. Kroimy rybę na kawałeczki. Gdy warzywa są prawie miękkie po około 12 minutach dodajemy szczpiorek, kawałki ryby i syrop kolonowy. Mieszamy całość jeszcze 5 minut i podajemy.


 


Ps: Antek, który rzodkiewek nie tyka akurat tutaj wszystkie zjadł i prosił o dokładkę, której nie było…


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz