niedziela, 2 kwietnia 2017

Serniczki z wiśniami według Christoph’a Felder’a

Serniczki wisniowe



 

Przepis z najnowszego numeru “Elle à table” kusił mnie od kilku dni. Po pierwsze uwielbiam serniki, po drugie uwielbiam przepisy Felder’a i tym razem się nie zawiedliśmy.

 

3 porcje

Przygotowanie 1 dzień wcześniej – noc w lodówce/ 20 minut

Pieczenie około 45 minut.

 

 

Spód:

100 g kruchych maślanych ciastek

40 g masła

Miksujemy razem i wylepiamy dno foremek.

 

Masa serowa:

300 g sera Philadelphia

35 g sera Kiri albo topionego śmietankowego słonego

2 jajka

1 łyżka skrobi kukurydzianej albo mąki ziemniaczanej

1 łyżka gęstej śmietany

90 g cukru

Mieszamy sery, dodajemy skrobię, śmietanę i rozbełtane jajka oraz cukier.

Wylewamy masę na ciasto i pieczemy w 160°C. Odstawiamy na noc do lodówki.

 




250 g mrożonych wiśni

2 łyżki konfitury morelowej albo przezroczystej i bezsmakowej polewy do ciast – to dla profesjonalnych ciastkarzy, którzy mają takie produkty w szafce  ehe, he…

Listki mięty czy melisy czy płatki migdałowe do wyrównania brzegów.

 

Następnego dnia konfiturę rozgrzewamy w garnuszku, wrzucamy lekko rozmrożone wiśnie. Mieszamy chwilę by nadać im łady połysk.

Ciastka wykładamy na talerz. Brzegi dekorujemy listkami mięty. Na wierzchy układamy wiśnie

1 komentarz: