niedziela, 5 lutego 2017

Francuskie naleśniki – Crêpes- z jabłkami i solonym karmelem.

crepes





 


Co roku a wiaściwie kilka razy w roku robię naleśniki różnych narodowości. Ale nie da sie ukryć, że najbardziej kochamy te francuskie za ich delikatność…a dla mojego syna to smak jego dzieciństwa !


 


Na 7 wielkich naleśników, robionych na patelni crêpière…


 


0,5 l mleka pełnotłustego


25g stopionego masła


4 jajka


2 łyżki cukru


180 g mąki


Iyżka rumu


 


Wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy na minimum 1 godzinę… ja zostawiam na całq noc w lodówce.


 


Smażymy na wilekiej patelni z obu stron… uwaga tylko na pierwszego naleśnika dajemy trochę masła… następne smażą się same, bez natłuszczania patelni.


 


6 jabłek


3 łyżki cukru


Sok z pół cytryny


30 g masła


 


Obrane jabłka smażymy w karmelu zrobionym w cukru i masła.


 


Podajemy gorące z karmelem z solonego masła – kupuję go w Bretanii ale w domu też można zrobić samemu…





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz