niedziela, 5 czerwca 2016

Tempura z łososia i warzyw czyli nieco po japońsku ! WIOSNA/PRINTEMPS









 


Choć latem też to danie będzie dobre !


Skorzystałam z działu przepisów z “Elle à table” poewięconego japońskiej panierce czyli tempurze… I zachwyciłam samą siebie i całą rodzinę! Mega proste, mega pyszne i w miarę zdrowe!


 


Przygotowanie 20 minut


3 porcje


 


400 g łososia pokrojonego w paski dość grube


Pęczek rzodkiewek


Pęczek młodej brukwi


1 l oleju: z pestek winogorn czy arachidowego ważne by bez problemu można było na nim smażyć w około 180°C


 


Na ciasto podstawowe TEMPURA


15 ml lodowatej wody – wstawiłam ją na 30 minut wcześniej do zamrażalnika – to gwarancja sukcesu


1 jajko


Szczypta soli


100 g mąki


 


Warzwya myjemy i blanszujemy 4 minuty we wrzącej wodzie. Odkładamy.


Rozgrzewamy olej do 180°C.


Przgotowujemy ciasto na tempurę: Jajko bełtamy z lodowatą wodą widelcem, dodajemy sól, wsypujemy stopniowo przesianą mąkę – jak zaczniemy wsypywać mąkę usłyszymy lekki syk… oznacza on, że temperature jest właściwa – lodowata…


 


W tym cieście obtaczamy rybę i warzywa smażymy porcjami po 4 minuty… Odsączamy, posypujemy kryształkami soli, pieprzymy i chrupiemy!


Pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz