sobota, 7 listopada 2015

Crumble winogronowo-gruszkowy według Ch. Felder’a : JESIEN. I menu.










 Crumble


Przyjmnie mi dzisiaj było w kuchni… za oknami 24°C, pełne słońce. Kolory parzące oczy, śpiew ptaków wlatujący do domu przez otwarte okna, wszystkie okna ! Listopad ? Nie listopad ? Dziwny listopad. Jutro pojedziemy na plażę z tego nadmiaru ciepła i słońca, jak w sierpniu…


 


Produkty są jednak jesienne, ciemno za oknem jest około 18h30… tylko ta temperatura… uwiera.


 


Na naszym stole w tym tygodniu są już zupy : ta z pasternaku z orzeszkami piniowymi i ta z kaszą épautre ( muszę poszukać polskiego odpowiednika) ; są mięsa dziś np : pulpecki wołowe w sosie pomidorowym a w środę cielęce poduszeczki z grzybami : są ryby : dorsz i makrela… słońce widać w dyni i w jesiennej marchewce, w pierwszych cytrynach z Sycylii i mandarynkach z Korsyki ozdobionych zielonym liściem.


Kończą się całkowicie winogrona a zaczynają pierwsze regionalne kiwi.


Na dzisiejszą kolację podałam gorący suflet serowy a jutro obiad zjemy gdzieś nad oceanem w promieniach słońca i coś czuję, że będą to ostrygi.


 


Wyleczyłam rany po ostatnich przejściach, zaleczyłam początek zapalenia zatok ( no mam nadzieję) więc teraz będę jeść !


 


Crumble


8 porcji


20 minut przygotowania


30 minut pieczenia


 


150 g mąki


150 g zmielonych migdałów


75 g białego cukru


75 g ciemnego cukru


150 g masła zimnego


Lyżeczka cynamonu


Z tych składników zagniatamy tzw : gruby piasek. Odstawiamy.


 


3 dojrzałe gruszki


Kiść ciemnych winogron


½ łyżeczki zmielonej kolendry i tyleż cynamonu


3 łyżki cukru kryształu


Cytryna


 


Owoce obieramy, gruszki kroimy. Polewamy sokiem z cytryny i obtaczamy w mieszance cukru i przypraw. Układamy w ramekinach do zapiekania. Pokrywamy ciastem i do pieca, w 180°C… Jemy lekko ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz