niedziela, 28 czerwca 2015

Kurczak po włosku czyli Letnia Kuchnia Agnieszki cz. 4.

 photo DSCF3207_zps3cgfz3qh.jpg







 


A na danie głowne dzisiaj – pieczone udka kurczaka na sposób włoski z dużą ilością świeżej bazyli i suszonych pomidorów ! Danie niezwykle proste bo choć długo się piecze 1,5 h w 180°C to wykonanie go zajmuje niespełna 25 minut a jak się piecze to wiadomo… można robić coś innego np : czytać pod figowym drzewem na tarasie ! Co też dziś rano uczyniłam.


 


Do tego dania można wziąć całego kurczaka albo udka. U mnie te drugie…


 






 photo DSCF3209_zpsk2x6wme8.jpg


6 udek kurczaka


6-8 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej


6-8 filecików anchois czyli sardeli


Pói sporego pęczka bazyli


80 g masła


Ząbki czosnku w koszulkach czyli nieobrane


Sól, pieprz


Oliwa


 


Pomidory, anchois i bazylię drobno kroimy. Mieszamy za pomocą widelca z miękkim masłem – robimy z tego coś w rodzaju pasty. Tę pastą będziemy faszerować udka kurczaka tuż pod skórą. Mięso doprawiamy, polewamy oliwą, na dno naczynia wlewamy ½ szklanki wody, wrzucamy czosnek i do pieca…


 


Mięso jest soczyste… i pachnące… Podajemy z czerwonym, wytrawnym winem, u mnie Château Beaulieu, Bordeaux 2012.

 photo DSCF3203_zpswtrhodjw.jpg



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz