piątek, 12 czerwca 2015

Clafoutis z młodego bobu

 photo DSCF3099_zpswawuoyr0.jpg


Clafoutis to rodzaj jajecznej zapiekanki istniejący od wieków we francuskiej kuchni. Jego najbardziej znana wersja to podawany na słodko clafoutis z czereśniami i ten gośc na naszym stole kilka razy w roku. Ale są też słone wersje tego specjału i w ubiegły week-end wykonałam go z młodym bobem.

Bo bób uwielbiamy pod każdą postacią a teraz sezon na niego w pełni… jeszcze kilka dni i się skończy więc trzeba korzystać !

 

Przygotowanie 15 minut

Zapiekanie 30-40 minut

4 porcje

 

400 g wyłuskanego, ugotowanego bobu czyli jak kupujecie w strączkach to potrzeba 1,6 kg tych strączków

 

5 jajek

Szklanka kremówki

Szklanka mleka

4 łyżeczki mąki ziemniaczanej bądź skrobi kukurydzianej (Maizenaà

Sól, pieprz

Starty parmezan

Masło do formy

 

Jajka ubijamy trzepaczką ze śmietanka i z mlekiem, doprawiamy i dodajemy mąkę. Na dnie wysmarowanego masłem naczynia układamy bób, zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy. Doskonałe na ciepło jak i na zimno z sałatką z pomidorów…



 photo DSCF3100_zpsojy60q4a.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz