środa, 17 grudnia 2014

Mini-rogaliki z orzechów laskowych według Christophe’a Felder’a// Mini-croissants aux noisettes selon Ch. Felder

Mini-rogaliki z orzechów laskowych według Christophe’a Felder’a







 


Czyli Alzacją na moim przedświątecznym stole. Alzacja i jej cudowne miasto Strasburg uważane za stolicę europejskiego Bożego Narodzenia. We Francji tylko w Alzacji i w Lotaryngii obchodzi się tak solidnie i z tradycjami Boże Narodzenie. W moim regionie czyli w Akwitani jest zimno, deszczowo i pomimo rynku bożonarodzeniowego zupełnie nie czuć atmosfery świąt. Pocieszam się, że w Bretanii, jest jeszcze gorzej, ale cóż to za pociecha ?


 


Tata mnie dzisiaj zmartwił, bo rozmawiałam z nim przez telefon, że w Polsce teraz też coraz dziwaczniej z tą świąteczną tradycją i klimatem. Jak przyjadę to zobaczę… ale podobno przejmujemy nad Wisłą i Odrą coraz intesywniej konsumpcyjną modłę, świąt przed świętami, ryczących angielskich piosenek  w sklepach i innych miejsacach publicznych… Radosne oczekiwanie zanika na rzecz konsumpcji rozłożonej na długi okres czasu… hm ?


 


Zapraszam  na rogalikiczki, adwentowe, wielkiego cukiernika…


 


Na około 45 sztuk


 


80 g orzechów laskowych


300 g mąki


Szczypta soli


Cukier waniliowy


½ łyżeczki cynamonu


225 g masła


1 jajko


1 żółtko


100 g cukru pudru


Skórka starta z cytryny i z pomarańczy


 


Masło wkładamy do miski, miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy aż masło uzyska teksturę kremu czyli beurre-pommade. Następnie dodajemy jajko, żółtko i cukier.


 


Orzechy laskowo drobno siekamy – uwaga nie mielimy tylko nożem siekamy, dodajemy je do przygotowywanego ciasta wraz ze skórkami owoców oraz mąką. Zagniatamy.


 


Wyrabiamy rogaliczki rękami – około 10 g ciasta na każdy I układamy je na blasze pokrytej pergaminem. Pieczemy 10 minut w 160°C.


 


Po upieczeniu smarujemy każdy rogalik za pomocą pędzelka roztopionym masłem i obtaczamy każdy w cukrze krysztale wymieszanym w cynamonem proporcja 1 do 10.


 


Pałaszujemy!


2 komentarze: