środa, 3 grudnia 2014

Tarta z warzywami południa i z gremolatą// Tarte aux légumes du sud et à la gremolata.



Tarta z warzywami południa i z gremolatą 


 


Dziś wieczorem zrobię kolejną tartę. Tę, którą przedstawiam wam dzisiaj robiłam kilka dni temu. Była pyszna i pachniała jeszcze słońcem południa dzięki papryce, bakłażanom i pomidorom. Niestety te warzywa tracą powoli swój smak i aromat w szklarniowych egzemplarzach.


Dodatek gremolaty czyli tej włoskiej rodem posypki zrobionej z czosnku, zielonej pietruszki i skórki z cytryny nadaje nieco wyrazistości całości.


 


 


350 g ciasta kruchego bądź francuskiego – wzięłam gotowe


1 czerwona papryka


2 bakłażany


2 pomidory


2 jajka


10 cl mleka


3 łyżki gęstej śmietany


Oliwa, sól, pieprz


 


Na gremolatę


Pęczek zielonej pietruszki


2 ząbki czosnku


Skórka drobno starta z cytryny


 


Gremolatę przyrządzamy mieszając składniki.


 


Bakłażany kroimy na kostkę i posypujemy solą. Odstawiamy je na kwadrans. W tym czasie podsmażamy paski papryki na oliwie – 5 minut, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i na koniec bakłażany oraz połowę gremolaty. Dusimy 10 minut całość.


 


Warzywa wykładamy na ciasto. Polewamy całość “ appareil” czyli mieszaniną mleka, śmietany i jajek – wszystko odpowiednio doprawiamy. Pieczemy w 180°C 40 minut. Podajemy tartę posypaną drugą połową gremolaty.

1 komentarz:

  1. bardzo lubię tarty zarówno na słodko jak i na wytrawnie, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń