czwartek, 25 września 2014

Colombo z wieprzowiny, z warzywami// Colombo de porc aux légumes

Colombo z wieprzowiny, z warzywami










 


To danie pochodzi z francuskich Antylii. Jest wyjątkowo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Jedynie dwa egzotyczne “akcenty” stanowią o jego naturze. Pierwszy z nich to przyprawa – Colombo, którą najemcy “coolies” przywieźli na Antyle w XIX wieku z Indi. Jest ona zbliżona do Curry w swym kolorze, smak ma jednak nieco inny. Drugi taki akcent to sok z limonki i ostra papryczka choć ta ostatnia jest akurat w tym przepisie fakultatywna.


 


Do tego dobry kawałek wieprzowiny – karkówki, kilka cukini, marchewek, ziemniaków i cebul i pyszne danie gotowe.


 


 


4 porcje


 


600 g karkówki pokrojonej w kostkę


400 g małych ziemniaków


2 cebule


2 cukinie


2 marchewki


2 ząbki czosnku


2 łyżki Colombo


Sok z limonki


Ewentualnie mała ostra papryczka


Oliwa i sól


 


Na oliwie podsmażamy mięso. Dodajemy jak się zezłoci posiekane w kostkę cebule i czosnek. Posypujemy całość Colombo i solimy. Smażymy 2 minuty na bardzo dużym ogniu.


 


 Dodajemy marchewki w plastrach i gotujemy 30 minut pod przykryciem pokrywając całość wodą. Po tym czasie dodajemy ziemniaki a 10 minut później cukinie w plastrach. Przed podaniem dodajemy sok z limonki i posypujemy listkami kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz