sobota, 20 września 2014

Całkiem niezwykły kurczak !// Un poulet pas comme les autres car farci aux... coquillettes.

Całkiem niezwykły kurczak !









 


Dziś dwa przepisy z mojej kuchni, weekendowej kuchni czyli tej wymagającej nieco więcej czasu. Pierwszy z nich to ten oto całkiem niezwykły kurczak, gdyż nadziewany… makaronem!


Przepis znalazłam w ostatnim numerze “Régal” i zaintrygował mnie bardzo. Bo drób nadziewam i owszem, co roku, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym ale nie makaronem.


Zazwyczaj przygotowuję specjalny farsz z podrobów, z foie gras, z przypraw czy innego gatunku mięsa.


 


Dziś w moim kurczaku znalazł się makaron! Nie byle jaki bo są to coquillettes czyli takie malutki “kolanka” u mnie Barilla. Do tego trochę pieczarek i sporo zielonej pietruszki. Po upieczeniu soczyste, pachnące mięso, którego smak podkreślają grzyby oraz specjalna polewka z octu. Makaron nadaje mu delikatności czyli nieco – onctuosité.


 


 


1 kurczak wiejski czyli taki co waży minimum 1,5 kg a nie utuczone hormonami chucherko, które waży 1 kilogram z supermarketu… to ważne bo smak i walory zdrowotne tego co spożywamy są ściśle z tym związane.


 


150 g makaronu coquilletes


500 g pieczarek


Pęczek zielonej pietruszki


Masło


Oliwa


 5 ząbków czosnku


Sól, pieprz


 


Do polewania mięsa 200 ml wody wymieszanej z 2 łyżkami octu z cidru albo winnego.



 


Kurczak solimy i pieprzymy zewnątrz i wewnątrz


Makaron gotujemy 3 minuty w osolonym wrzątku –odcedzamy i mieszamy z 25 g masła oraz łyżką oliwy – odstawiamy.


Grzyby oczyszczone podsmażamy na oliwie doprawiając je. Dusimy 5 minut, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz zieloną pietruszkę.


 


Mieszamy makaron z grzybami i 1/3 farszu nadziewamy kurczaka po czym spinamy go wykałaczkami bądź zszywamy nicią kuchenną. Obok układamy 4 pozostałe ząbki czosnku w koszulkach.


Wkładamy brytfannę do zimnego piekarnika i nastawiamy go na 200°C. Po 30 minutach pieczenia zaczynamy polewać ptaka wytworzonym sosem oraz octową wodą – to powoduje, że mięso staje sie wyjątkowo delikatne oraz ma ten lekko kwaskawy, specyficzny posmak… kurczak po prostu przestaje być mdły. Octowa woda sprawia też, że mięso równimiernie się rumieni.


Pieczemy dalej 1h15 minut.


 


Podajemy…


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz