środa, 28 listopada 2012

Sezon na zupy - krem z rukwi// Crème de cresson


Prosta zupa choć o wyrazistym smaku a to dzięki rukwi czyli takiej dużej rzeżusze. U nas kupuje się ją w pęczkach właśnie w zimowym sezonie.

 

4 porcje

Pęczek rukwi

Duża cebula

2 ziemniaki

½ szk mleka

Sól, pieprz

Smietana

 

Do garnka wkładamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, pokrojone ziemniaki i rukwię. Pokrywamy wszystko wodą, nie za dużo ! ugniatamy nieco liście rukwi. Gotujemy całość. Gdy się zupa zagotuje dodajemy mleko i gotujemy dalej 20 minut. Doprawiamy, miksujemy. Podajemy ze śmietaną i ze szczypiorkiem.

Crème de cresson

Simplissime...

4 portions
1 botte de cresson
1 gros oignon
2 pommes de terre
1/2 verre de lait
sel, poivre
crème fraîche

Mettez tous les légumes lavés, épluché, coupés dans une casserole. Couvrez avec de l'eau - attention pas trop... le cresson est volumineux au départ. Assaisonnez et faites cuire. A l'ébullition ajoutez le lait et poursuivez 20 minutes. Mixez. Servez avec de la crème et de la ciboulette.

2 komentarze:

  1. hmm nigdy nie jadłam , ale chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe czy u mnie da się ją kupić, też chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń