Prosta zupa choć o wyrazistym smaku a to dzięki rukwi czyli
takiej dużej rzeżusze. U nas kupuje się ją w pęczkach właśnie w zimowym
sezonie.
4 porcje
Pęczek rukwi
Duża cebula
2 ziemniaki
½ szk mleka
Sól, pieprz
Smietana
Do garnka wkładamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, pokrojone
ziemniaki i rukwię. Pokrywamy wszystko wodą, nie za dużo ! ugniatamy nieco
liście rukwi. Gotujemy całość. Gdy się zupa zagotuje dodajemy mleko i gotujemy
dalej 20 minut. Doprawiamy, miksujemy. Podajemy ze śmietaną i ze szczypiorkiem.
Crème de cresson
Simplissime...
4 portions
1 botte de cresson
1 gros oignon
2 pommes de terre
1/2 verre de lait
sel, poivre
crème fraîche
Mettez tous les légumes lavés, épluché, coupés dans une casserole. Couvrez avec de l'eau - attention pas trop... le cresson est volumineux au départ. Assaisonnez et faites cuire. A l'ébullition ajoutez le lait et poursuivez 20 minutes. Mixez. Servez avec de la crème et de la ciboulette.
hmm nigdy nie jadłam , ale chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy u mnie da się ją kupić, też chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń