sobota, 17 listopada 2012

Szafranowe risotto z cytryna confit// Risotto au safran et citron confit


Super proste, kolacyjne…

 

3 porcje

30 minut

 

Szklanka 250 ml ryżu Arborio albo Carnaroli

Cebula

Kapsułka szafranu

1 cytryna confit (jak je zrobić w domu – przepis na tym blogu – dodatki)

Masło

10 cl biaiego wytrawnego wina

Około 80 cl rosołu z kury – kostka, mrożonki

100 g świeżo stratego parmezanu

 

Cebulę podsmażamy na maśle pilnujemy by się nie zrumieniła. Dodajemy ryż i smażymy aż się zeszkli, będzie przezroczysty. Pokrywamy wtedy winem i czekamy aż odparuje. Wrzucamy szafran i pokrojoną w drobną kostkę cytrynę. Dolewamy stopniowo rosół. Gotujemy do miękkości. Na koniec łączymy z parmezanem.

Risotto au safran

Ultra simple...

3 portions
30 min de préparation

1 verres de riz Arborio/ Carnaroli 250 ml
1 oignon
1 capsule de safran
1 citron confit coupé en petits dès
10 cl de vin blanc
80 cl de bouillon de volaille
beurre
100 g de parmesan

Faites revenir l'oignon dans du beurre sans le colorer. Ajoutez le riz et mélanger jusqu'à ce qu'il devient translucide. Couvrez du vin et attendez qu'il s'évapore. Ajoutez le citron et le safran puis petit à petit le bouillon. Servez crémeux avec du parmesan.

2 komentarze: