niedziela, 8 lipca 2012

Orientalny obiad - szaszlyki z kurczaka z cytrynami confit, kuskus z przyprawami

Dzis mialo byc szybko. Slomianymi rodzicami na dziesiec dni zostalismy, w domu zrobilo sie cichutko i jeszcze odsypiamy wczorajsze balety tak wiec obiad mial byc smaczny i szybki. I taki tez byl... szaszlyki z aromtaycznym kuskusem, i pieczone morele z kardamomem mniam!

2 piersi z kurczaka

2 cytryny confit czyli z zalewy solnej ( przepis w rubryce dodatki-condiments)

sok z pol cytryny

1/2 lyzeczki mielonego kminku

1/2 lyzeczki kurkumy ( silnie dziala przeciw-rakowo wiec radze dodawac do salaty, pomidorow itd, kazdego dnia)

sol, pieprz

oliwa z oliwek



Na kuskus:

szklanka kaszy

kilka suszonych pomidorow - 1 badz 2 plastrow

garsc rodzynek

mieta, zielona pietruszka

szczypta curry

sol

maslo

Kasze polaczyc z bardzo drobno posiekanymi pomidorami, rodzynkami, doprawic sola i pokryc na 1 cm wyzej wrzatkiem. Przykryc i zostawic na jakies 10 minut. Nastepnie dodac maslo, wymieszac widelcem, dodac ziola, doprawic.



Szaszlyki:

kurczaka pokroic w kostke polac sokiem z cytryny i odstawic w lodowce na 30 minut. Nastepnie dodac przyprawy i 2 lyzki oliwy, odstawic na kwadrans w temperaturze pokojowej. Pokroic cytryny confit. Ponadziewac mieso i cytryny na patyki do szaszlykow. Usmazyc okolo 5 minut, na oliwie z marynaty.

Podawac calosc...

1 komentarz: