wtorek, 3 lipca 2012

Smaczek na lato - cielece roladki na warzywach

Kolejna propozycja z mojej letniej kuchni. To danie dosc pracochlonne - 30 minut przygotowania i 40 minut duszenia. Najtrudniej doczekac sie konca duszenia bo zapach ziol i warzyw, i miesa dochodzacy do nozdrzy jest tak boski, ze czlowiek z garnka wyjada niedogotowane warzywa i probuje aromatyczny sos.

Na 6 porcji

6 eskalopek z cieleciny - lekko rozbic i posypac sola i pieprzem

6 plasterkow cienkich bekonu

6 plasterkow cienkich sera - ja dalam Cantal

Papryka czerwona

3 male, mlode cukinie

1 spory koper wloski

3 mlode marchewki

cebula i zabek czosnku

10 cl bialego kuchennego wina

10 cl rosolu z cieleciny - z kostki, wlasnej roboty badz we Francji tez z mrozonek tzw: fond de veau

galazka tymianku, lisc laurowy, galazka zielonej pietruszki

oliwa



Papryke obieramy ze skorki ekonomem, usuwamy pestki i biale blony, kroimy na 6 paskow i obgotowujemy je okolo 10 minut we wrzatku. Tak by staly sie dosc elastyczne.

Warzywa obieramy ( cukinie nie), kroimy na drobna kostke.

Na rozbitym miesie ukladamy plaster bekonu, plaster sera i plaster papryki. Zwijamy calosc i albo obwiazujemy nicia albo spinamy wykalaczkami.

Na oliwie podsmazamy mieso. Dodajemy czosnek i cebule posiekane i smazymy 5 minut. Nastepnie dodajemy reszte warzyw, wino i rosol oraz ziola. Dusimy calosc pod przykryciem okolo 40 minut.

Podajemy mieso na warzywach... roladki uprzednio przekrajamy na pol.

Smakowitego letniego wieczoru!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz